top of page

Parodos „Menas namams“ dalyvė Nomeda Marčėnaitė iliustruos vėžiu sergančių vaikų kurtas pasakas

Menas gydo. Tokiu šūkiu antradienio vakarą Vilniuje buvo pristatyta paroda-vernisažas „Menas namams“. Penktus metus iš eilės organizuojamas renginys subūrė 90 menininkų, tarp kurių buvo galima sutikti ir pripažinimą jau spėjusius pelnyti profesionalus, ir dar tik karjerą pradedančius kūrėjus.

800 tapybos grafikos, skulptūros, dekoratyvinės dailės, meninės fotografijos darbų sugulė „Domus galerijos“ koridoriuje. Tai ne tik paroda, kurioje galima iš arčiau pažvelgti į skirtingais stiliais kuriančių dailininkų darbus, tai – ir graži iniciatyva, kuria raginama aukoti onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams. Kiekvienas, įsigijęs patinkantį meno kūrinį 10 procentų sumokėtos sumos paskirs Vytauto Kernagio fondo organizuojamam vaikų kūrybiniam projektui „Gėrio menas“. Surinkti pinigai bus panaudoti sergančių vaikų sukurtų pasakų knygai išleisti.

Prie šios knygos leidybos prisidėjo ir Nomeda Marčėnaitė – pagal vaikų pasakas ji nupiešė iliustracijas. „Labai džiaugiuosi prisidėjusi prie šios iniciatyvos. Vaikai parašė tekstus, mes kartu piešėme. Tačiau knygoje bus tik dalis mano piešinių, kiti – pačių vaikų. Tikiuosi, kad rezultatas nenuvils“, –Žmonės.lt sakė žaismingomis katėmis knygą iliustravusi Nomeda.

Parodoje kaip ir kasmet buvo galima rasti ir jos pačios darbų. Čia buvo eksponuojama net 19 menininkės kūrinių, tarp kurių – ir keramikos, ir tapybos darbai. „Tokios parodos labai reikalingos. Tai – žingsnis link žiūrovo. Daugelis žmonių nedrįsta užeiti į galerijas, kuriose vyksta parodos. Dažnai jos vyksta ribotą laiką, be to – neretai eksponuojami vieno menininko darbai. Smagu, kad vienoje vietoje galima pamatyti skirtingų kartų kūrėjus – tiek jaunesnius, tiek vyresnio amžiaus“, – mintimis dalijosi ji.

„Meną namams“ ji vadina profesionalių dailininkų kūrybą apjungiančiu renginiu, kuriame taikyta dalyvių atranka vyko neatsitiktinai. „Tai nėra mugė, buvo tokių, kurie negavo kvietimo, net jei jo, mano galva, buvo verti. Žmogus, kuris neišmano dailės, kartais gali suabejoti, ar čia profesionalu, ar kičas. Čia yra garantija, kad nenusipirksi turgelio lygio darbo“, – sakė ji.

Prie parodos atidarymo prisidėjo ir būrys visuomenei žinomų žmonių, tarp kurių – pramogų ir verslo pasaulio atstovai. Čia buvo galima sutikti paramos fondo „Orfėjaus lyra“ vadovę Birutę Vizgirdienę su vyru Rimtautu Vizgirda, dizainerius Aleksandrą Pogrebnojų, Egidijų Rainį, Egidijų Sidarą, žurnalistę Violetą Baublienę su vyru, verslininku Artūru Baubliu, kelionių aistruolį Rimvydą Širvinską-Makalių ir daugelį kitų.

Jubiliejinėje, penktoje, parodoje savo darbus eksponuoja pripažintos Lietuvos keramikės Lida Kuzmienė, Jovita Laurušaitė – Navakienė, taip pat Lina Bekerienė, Raimonda Kasparavičienė, Julius Rakevičius ir kiti. Naujausius savo darbus pristatys grafikės Tatjana Diščenko, Lida Dubauskienė, Neringa Strazdė, Birutė Zokaitytė, Eglė Kuckaitė, skulptoriai Gediminas Endriekus, Vidmantas Jackevičius ir kiti. Meninei fotografijai parodoje atstovauja skirtingi, tačiau autentiški menininkai, tarp kurių – Dalia Mikonytė, Benas Navanglauskas, Aušra Barysienė, Tomas Ivanauskas. Parodoje dalyvauja ir šiuolaikinės tekstilės kūrėjos Jūratė Kazakevičiūtė ir Loreta Švaikauskienė.

„Šiemet sulaužėme keletą ribų. Viena jų – šioje paroje dalyvavo trys tautodailininkai: Romualdas Petrauskas, Elena Kniukštaitė ir Lina Bekerienė. Tačiau jie niekuo nesiskiria nuo profesionalų. Ne paslaptis, kad menininkų bendruomenėje yra labai griežtas susiskirstymas, yra dvi hierarchijos – komerciniai menininkai, ir nekomerciniai. Daugeliu atveju šioje parodoje neatskirsite, kurie jų yra kurie“, – sakė viena iš parodos organizatorių, menotyrininkė Ramutė Rachlevičiūtė.

Parodoje jaunų talentingų menininkų darbai nenusileidžia senbuviams. Dalis jų išties stebina netradicinėmis idėjomis, nauju požiūriu į tapybą bei grafiką.

Pirmą kartą susirinkusiems buvo pristatyta ir autentiškų graviūrų kolekcija. Paroda veiks iki gegužės 9 dienos.

Atsitiktinis įrašas
naujausi įrašai
archyvas
raktiniai žodžiai
sekite tinkluose
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page