top of page

Amerikiečio aludario paskaita sudomino ir žinomus žmones


Lietuvoje ypač sparčiu tempu vystantis gastronominei kultūrai, nepamirštas lieka ir alus. Vakar Lietuvoje apsilankė vienas žinomiausių pasaulio aludarių, ‘Craft’ alaus „krikštatėvis“, knygų apie alaus kultūrą, derinimą su maistu autorius Garrettas Oliveris.

Restorane „1Dublis“ kartu su Deivydu Praspauliausku G. Oliveris pristatė ypatingų, išskirtinių skonių ‘craft’ alaus rūšis, puikiai derančias su tokiais patiekalais, kaip lašiša su sviesto padažu ir ridikėliais, ‘Angus’ jautienos tartaru bei jautienos pažande, ruošta 12 valandų 70 laipsnių temperatūroje.

Garrettas yra išbandęs įvairias profesijas: jame teko dirbti filmavimo aikštelėje, vėliau dirbo teisininku. Dabar jis dirba vienoje geriausių ‘Craft’ alaus daryklų „Brooklyn Brewery“.

– Kodėl pasirinkote alaus kelią? Kaip tapote aludariu?

– Man taip pat kilo klausimas, kai prestižinį darbą teisininkų kontoroje iškeičiau į purviną ir ne tokį patogų darbą alaus darykloje.

Tačiau prieš daugiau nei 20 metų Amerikoje tebuvo viena alaus rūšis, o apsilankęs Anglijoje tiesiog nustebau – alaus yra skirtingų rūšių, jo skoniai ir kvapai skirtingi! Tai mane ir paskatino pakeisti padėtį mano gimtojoje šalyje – Amerikoje.

– Ką žinote ir ką manote apie Lietuvos alaus kultūrą?

– Mūsų daryklai labai svarbu, kur iškeliauja mūsų alus ir, kas bus jo vartotojas. Lietuva yra viena iš tų šalių, kur ‘craft’ alus yra vertinamas, o žmonės su maistu jau derina ne tik vyną, bet ir alų. Jie jau supranta, kad tai lygiavertis vakarienės palydovas. Gėrimas, apie kurį sukasi pokalbiai, vertinamas ne vien skonis, bet ir kvapas, spalva.

Alus tampa ne vien vasaros gėrimu su draugais išvykose ar tiesiog pigiu gėrimu bare. Manau, kad Lietuvoje ši kultūra per paskutinius keletą metų ypatingai sparčiai išsiplėtė ir toliau tik labiau vystysis. Dėl to labai džiaugiuosi.

– Paminėjote alaus ir maisto derinimo svarbą. Kodėl tai taip svarbu?

– Kaip jau minėjau, dažniausiai vakarienės metu žmonės renkasi vyną, tačiau alus lygiai taip pat puikiai gali derėti su įvairiausiais patiekalais, nes alus, kaip ir vynas, gali būti skirtingų skonių - sausesnis, saldesnis, citrusų kvapo, karamelės ir kitų skonių ir poskonių. Taigi, alus tikrai yra puikus net ir geriausių restoranų šefų ruošiamų patiekalų palydovas.

– Koks buvo keisčiausias jūsų ragautas maisto ir alaus derinys?

– Paskutinį kartą ragavau ‘Kriek’ alų su kepta lašiša. Kuomet šefas, su kuriuo dirbu jau daug metų ir su kuriuo esame rengę daugybę alaus ir maisto degustacijų, man pasiūlė šį derinį, aš pagalvojau, kad visos degustacijos nuėjo veltui, o šefas tikrai nesuprato, kad tai tiesiog nedera.

Bet mano nuostabai lašišos saldumas ir vyšnių skonio alaus rūgštumas puikiai „susidraugavo“. Tai mane ne tik nustebino, bet ir mano pasitikėjimas šefu dar labiau išaugo. Šioje situacijoje tapau ne mokytoju, o mokiniu.

Atsitiktinis įrašas
naujausi įrašai
archyvas
raktiniai žodžiai
sekite tinkluose
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page