top of page

Su Palangos kavinių muzikantais sėkmingai konkuruoja ir N. Marčėnaitės darbai

Vasarą Lietuvos pramogų sostine tituluojamoje Palangoje gyventojams ir miesto svečiams siūloma įvairiausių renginių, kurie prablaškytų ir praturtintų atostogas. Praėjusį savaitgalį Palangos „Ramybės“ galerijoje atidaryta nauja paroda „Lietuvos klasikų tapyba“.

Čia eksponuojama daugiau nei penkiolikos žymių Lietuvos dailininkų kūrinių. Parodoje galima apžiūrėti Valentino Antanavičiaus, Ray Bartkaus, Adomo Galdiko, Vytauto Kasiulio, Leono Katino, Algio Skačkausko, Leonardo Tuleikio ir kitų autorių tapybą.

Kaip atsvarą visiems puikiai žinomų Lietuvos klasikų kūrybai pristatyta ir dar viena paroda – tai jauno, perspektyvaus ir modernaus menininko Beno Staškausko šiuolaikinės juvelyrikos darbai „Skeptic: Social Tools, pt1“. Menininko juvelyrikos – mažosios skulptūros kolekcija orientuota į naujų ir šiuolaikinių medžiagų santykį su žmogaus ekspresija, individualiais charakterio bruožais ir autentiškumu. Galerijos atstovė Barbora Budžytė naujienų portalui DELFI sakė, kad „Ramybė“ dažnai ieško įdomių, Lietuvoje galbūt nežinomų, tačiau užsienyje jau įvertintų menininkų.

„Užsienyje Beno darbai yra apkeliavę daug parodų. Jo kūriniai šiek tiek kitokie, tačiau labai kūrybiški, originalūs ir meniški, – pasakoja galerininkė. – Šios dvi atidarytos naujos parodos tarpusavyje labai susijusios. Turime kažką naujo, novatoriško ir senų, tradicinių lietuvių dailės pavyzdžių.“ B. Budžytė sako, kad visi parodos „Lietuvos klasikų tapybos“ darbų autoriai įeina į šalies meno istoriją. Tiesa, galerijos atstovė apgailestauja, kad daugelis tautiečių apie juos nežino. „Įvedus į interneto paieškos sistemą tapytojos Juzefos Katiliūtės pavardę, nėra parašyti jos mirties metai, nors ji mirė 2009-aisiais. Lietuviams turėtų būti gėda, nors Šveicarijoje ji turi savo muziejų. Užsienyje ji plačiai žinoma, o lietuviai netgi nežino jos mirties datos“, – pasakojo galerininkė. Palangos galerija iš tiesų gali pasigirti eksponuojamais išskirtinių autorių darbais. Be jau minėtų autorių, nuolatinėje ekspozicijoje puikuojasi dailininkės odininkės Virginijos Giniotytės darbai. Čia eksponuojami jos kurti aksesuarai, taikomosios dailės kūriniai, panašūs į skulptūriškus baldus, daržoves ar gyvūnus. Menininkė naudoja papjė-mašė (papier-mâché pranc.) techniką ir skulptūras kuria iš veršiuko odos.

„Ramybėje" taip pat eksponuojami Nomedos Marčėnaitės, Mariaus Jonučio ir kitų garsių Lietuvos dailininkų, skulptorių ir menininkų darbai. Galerininkė sako, kad J. Basanavičiaus gatvės šurmulys ir kavinių muzikantai galerijos nenuskriaudžia. Žmonės noriai ir gausiai lanko „Ramybės“ parodas. „Palangos muzikantai menininkų darbų tikrai neužgožia, jiems dėmesio netrūksta“, – sako ji. Užsukantys į „Ramybės“ galeriją žmonės kartais netgi nustemba išvydę tokių garsių menininkų darbų. „Kai kurie žmonės ateina apžiūrėti mūsų nuolatinės ekspozicijos tikslingai, puikiai žinodami, kokių darbų ieško. Bet būna ir tokių, kurie lieka maloniai nustebinti, kai pamato, kad turime tokių ryškių menininkų kūrinių, – DELFI pasakojo B. Budžytė. – Pasitaiko, kad žmonės ateina atsitiktinai, tik pamatę gatvėje reklamą. Tačiau nuoširdžiai domisi ir prašo plačiau supažindinti su darbais.“

Atsitiktinis įrašas
naujausi įrašai
archyvas
raktiniai žodžiai
sekite tinkluose
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page